Science fiction wordt werkelijkheid met de Oculus VR

De Oculus VR is de allernieuwste ontwikkeling op het gebied van virtuele realiteit technologie. Alhoewel het product nog steeds in de ontwikkelingsfase zit, zijn de verwachtingen nu al erg hoog gespannen. Een van de grote namen bij de ontwikkeling van de Oculus is Facebook-man Mark Zuckerberg.

OculusriftDe Oculus is een soort van duikmasker wat je op je gezicht draagt, met een ingebouwd 3-dimensionaal beeldscherm. Wanneer je deze op zet betreed je de wereld van de verbeelding. Het voelt alsof je echt op een andere plaats bent, of zelfs in een andere dimensie terecht bent gekomen! Mensen die het hebben geprobeerd zeggen dat het met niets te vergelijken is. Alsof je met één druk op de knop zo in een andere wereld of film bent verplaatst. Momenteel is er nog maar 1 spel beschikbaar, genaamd “The Rift”, maar de reacties zijn enorm enthousiast en de plannen veelbelovend. Er wordt druk gewerkt aan de ontwikkeling van meerdere spellen maar er is ook een hoop interesse uit andere hoeken voor andere toepassingen van deze nieuwe techniek van weergeven van beeld en geluid.

De toekomst van Oculus

Oculus is zoals gezegd druk bezig met de ontwikkeling van nog meer spellen. Ook wordt gedacht aan een zogenaamde deeltoepassing, zodat je samen met je vrienden kunt spelen. Maar niet alleen computerspellen zullen met de komst van de Oculus enorm veranderen. De nieuwe technologie die in de Oculus VR is toegepast opent enorm veel deuren en inspireert velen tot het bedenken van nog meer verschillende toepassingen. De missie van het Oculus development team is om de mogelijkheid te scheppen tot het meemaken van het onmogelijke. Een wandeling in de prehistorie, een veldslag, een reis naar een Starwars-achtige omgeving, maar ook het meebeleven van sportwedstrijden, het bijwonen van historische gebeurtenissen, reizen naar een ver land, de toekomst, of onder water. Met de Oculus VR technologie kun je al deze ervaringen opdoen vanaf je eigen luie stoel. Ervaringen die je anders nooit zult krijgen. De mogelijkheden lijken eindeloos. Door het opzetten van het Oculus duikmasker kun je vanaf je eigen bank op ieder moment hele avonturen beleven. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Er wordt al nagedacht over het ‘sharen’ van de Oculus, zodat je samen met anderen in dezelfde virtuele wereld terecht komt, daar interactie met elkaar kan hebben (ook al ben je aan de andere kant van de wereld) en daar samen ervaringen opdoen, avonturen beleven en op deze manier een tweede virtuele realiteit kan scheppen. De komst van deze toepassingen van de Oculus VR laat nog even op zich wachten, maar eenmaal daar zal deze uitvinding de wereld veranderen. Wat eens beschouwd werd als Science Fiction wordt nu werkelijkheid. In de wandelgangen heeft de Oculus al de naam “tele-transporter“ gekregen. De ontwikkelaars streven er naar de kosten van de Oculus laag te houden zodat deze nieuwe uitvinding met verstrekkende gevolgen voor iedereen bereikbaar is.